SOAP UI nedir? ve Ne için kullanılır?

SOAP UI:

by BetulCe
2 min readFeb 18, 2021

SOAP(Simple Access Protocol ,tr: Basit Nesne Erişim Protokolü) en temel anlamda, internet üzerinden küçük miktarda bilgileri yada mesajları aktarma protokolüdür.

SOAP mesajları XML formatındadırlar ve genellikle HTTP(Hyper Text Transfer Protocol) protokolü(bazende TCP/IP) kullanılarak gönderilirler.

Kimler Kullanır:

Bu uygulamayı şirketlerin test ekipleri kullanır. Firmalarda bilindiği üzere 3 versiyon bulunur. Birincisi Dev; Yazılımcının uygulamayı yazdığı ve derlediği ortamdır. PreProd; DEV ortamda yazılımcı tarafından ilk testi yapılan kodlar derlenir ve bu ortama geçilir. Burada test ekipleri testlerini gerçekleştirir ve akabinde PROD ortama geçmesi için ekipler burada onay vermelidir. PROD; Son kullanıcının alanıdır. Burada artık her şey gerçek datalar üzerinden yürür. Direk burada yazılımcı derleme yapmaz bug ve/veya müşteri sorunlarına ise burada debug etmez. Yazılımcı kendi ortamı olan DEV ortamında bu işlemleri yapar.

SOAP Yapısı:

SOAP yapısı Temel olarak 4 bölümden oluşmaktadır.

  • Envelope, servis istek ve cevaplarının bilgilerini içerir. XML Root elemanı zorunluluktur. İçeriğinde Header, Body ve Fault alanlarını barındırır.
  • Header, meta-data gibi bilgiler iletmeye yarar.
  • Body, istekte ve cevapta mesaj adı ve parametreleri barındırır.
  • Fault, istek sonucu bir hata var ise hata mesajını / durumu içerir.
<?xml version="1.0"?>
<soap:Envelope xmlns:soap="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope/" soap:encodingStyle="http://www.w3.org/2003/05/soap-encoding">
<soap:Header>
...
</soap:Header>
<soap:Body>
...
<soap:Fault>
...
</soap:Fault>
</soap:Body>
</soap:Envelope>

SOAP Neden Tercih Edilmeli:

  • Firmalardaki Projelerin testlerinde
  • Veri hataları ve/veya servisin nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgi alınmak istendiğinde
  • .Net, Java, SAP ABAP vb. ile iletişim kuran programların entegrasyonlarında kullanımı kolay olduğu için kullanılmalıdır.

SOAP Nasıl Çağrılır:

SOAP servisin kullandığı metotlar, requestte parametre yazılır ve response başarılı yada başarısız hata mesajlarına ulaşmamızı sağlayan bir uygulamadır.

bpir

--

--

by BetulCe
0 Followers

Betül Pir. 13 yıldır bilişim sektöründeyim. Son 5 yıldır e dönüşüm sektöründeyim.