Web Servis Nedir?

by BetulCe
2 min readFeb 18, 2021

--

Web servis, elektronik cihaz tarafından başka bir elektronik cihaza sunulan, World Wide Web üzerinden birbirleriyle iletişim kuran yapıların bütününe verilen isimdir. Web Servis web üzerinden HTTP protokolü ile hizmet veren program parçalarıdır. Bir kullanıcının HTTP üzerinden bir web servisi kullanmasına RPC(Remote Procedure Call) denmektedir.

Web servisler, HTTP protokolünü kullanarak hizmet sağlayan yapıların bütününe verilen isimdir.

Resimle açıklamak gerekir ise;

Genel olarak web servisler SOAP (Simple Object Access Protocol/Basit Nesne Erişim Protokolü) XML yapısını kullanarak çalışmaktadır. Bu yapının bizlere sağlamış olduğu avantaj platformdan bağımsız olarak istenilen yerden erişilmesini sağlamaktır.

Örneğin; .Net ile yazılan bir web servisi Javascript, JSON, PHP ile ve birçok yazılım diliyle kullanabilmekteyiz. Bunun sebebi ise web servisten istediğimiz sonucun(response) bizlere XML olarak sonuçları getirmesidir.

Teknik olarak özetlemek gerekir ise;

Kullanıcı bilgisayarındaki bir uygulama ve/veya başka bir yerde webservis ile çalışan bir uygulama (istemci) veri alışverişinde bulunmak istediği Web Servisin bulunduğu sunucuya XML formatındaki bir SOAP Mesajı (SOAP Request) gönderir.

XML formatındaki SOAP Mesajını alan Web Server gelen mesajı(Request) istenilen Web Servise bu parametreleri geçerek ilgili Web Servis metodunu tetikler.

Web Metot gelen parametrelere göre ilgili işlemleri yapıp oluşan sonucu(response) Web Server ‘a iletir.

Web Metot’dan yanıt bekleyen Uygulama sunucumuz gelen veriyi XML formatında hazırlayıp bir SOAP Mesajı(SOAP Response) ile İstemci uygulamaya iletir.

İstemci’mizde gelen XML türündeki veriyi talepte bulunan uygulamaya göndererek aradaki bağlantıyı sonlandırır.

Web servislerin uygulamada yoğunluk getirmeyecek şekilde olması gerekir. Requestteki istenilen parametrelerin fazla data geri getirmesi yoğunluk yaratacağı gibi TimeOut hatalarına da sebep olacaktır.

Çünkü aslında Siz bir istemci olarak uygulama sunucusundaki bir web servisi tetiklediğiniz zaman istemci olarak bir soket açıp sunucudaki bir port’a veri yazarsınız ve bunun için özel bir ayarlama yapılmadığı takdirde bu işlemin tamamlanması için öngörülen default süre 1 dakikadır.

İstemci makine eğer 1 dk içerisinde bu soket üzerinde herhangi bir veri alışverişi olmazsa güvenlik önlemi olarak veri alışverişini sonlandırır. Çalışan uygulama zaman aşımı hatasına düşer. (TimeOut)

Eğer yaptığınız işlem “Zaman Aşımı” hatasına uğrarsa varsa eğer işlemin durumunu sorgulayıp iptal etmeli veya 1 dk olarak öngörülen Default Süreyi daha yukarı bir değere çekmelisiniz.

Okuyan herkese faydalı olması dileğimle…

bpir

--

--

by BetulCe
0 Followers

Betül Pir. 13 yıldır bilişim sektöründeyim. Son 5 yıldır e dönüşüm sektöründeyim.